To PIM or not to PIM? Kies jij voor een PIM systeem?

Geschreven door We Provide
E-commerce
PIM

Een PIM systeem, we horen het steeds vaker bij We Provide. Wat is een PIM systeem eigenlijk? En wat komt er allemaal kijken bij de integratie van een PIM systeem in bijvoorbeeld een Magento webshop? We leggen het je graag uit.

Wat is een PIM?

Een Product Informatie Systeem (PIM) lijkt in eerste instantie niet meer te zijn dan het systeem waarin de productinformatie opgeslagen is, maar het is veel meer dan dat! Een PIM systeem verwijst namelijk ook naar het proces waarin data en content verwerkt wordt, maar ook alle gerelateerde informatie die nodig is voor het vermarkten van je producten. Alle informatie die uiteindelijk bij de consument terecht komt.

Verschillende doelen

Een PIM systeem moet de informatie voor verschillende doeleinden bundelen en behandelen. De volgende type informatie kun je vaak terugvinden in een PIM systeem. Dit betekent dus dat een dergelijk systeem daarmee om moet kunnen gaan en het ook nog eens eenvoudig te bewerken moet zijn.

 • Essentiële productinformatie
 • Sales informatie
 • Product locaties delen
 • Marketing data
 • Technische specificaties
 • Design specificaties

Deze lijst kan oneindig zijn. Er zijn vele verschillende vormen van informatie mogelijk voor in een PIM systeem.

Waarom kiezen voor een PIM systeem?

Een Excel spreatsheet is fijn, maar niet ideaal voor het verzamelen en beheren van je productinformatie. Zeker nu steeds meer andere systemen gebruik maken van deze informatie is een Excel bestand niet meer afdoende.

Zeker wanneer je niet wilt achterlopen ten opzichte van je concurrenten is het aan te raden gebruik te maken van een eigen PIM systeem en niet langer gebruik te maken van een standaard PIM systeem binnen bijvoorbeeld Magento, ERP of een ander e-commerce systeem.

Magento en PIM?

Ondanks dat wij graag met Magento werken (wij zijn namelijk Magento solutions partner), raden wij je aan Magento niet zozeer te gebruiken voor je Product Informatie Management systeem. Kies liever voor een specialistisch programma dat je vervolgens koppelt aan je Magento e-commerce omgeving.

Magento is vanuit de oorsprong niet zozeer een product informatie systeem. Het is een e-commerce platform en dat merk je in het gedeelte waar product informatie verwerkt wordt. Zo is niet mogelijk gebruik te maken van verschillende beheerders niveaus voor de databeheer. Je kunt derde partijen dus niet toegang geven tot bepaalde features. Alleen volledige toegang is mogelijk.

Daarnaast is Magento niet ingericht op grotere hoeveelheden producten met veel content binnen één omgeving. Houdt vooral in je achterhoofd dat Magento eerder een sales e-commerce platform is, waar de verkoop van een product centraal staat. Je merkt aan de software dat zij liever een koppeling met een specialistisch systeem voor ogen hebben.

Hoe moet je een PIM systeem dan zien in het licht van een webshop of e-commerce systeem?

Een productinformatie systeem is een efficiënte allesomvattende set van middleware-tools en -processen die een aanvulling vormen op uw standaard digitale oplossingen zoals ERP, CRM en andere.

Een PIM systeem heeft als voornaamste doel het beheren en verwerken van product informatie die dan weer als input dient voor andere IT systemen, warehouse systemen, sales systemen, maar ook als basis dient voor bijvoorbeeld fabrikanten, leveranciers en bedrijfsafdelingen om een enkel compleet systeem voor productgegevens tot stand te brengen.

Wie hebben baat bij een PIM systeem?

Door te kiezen voor een apart PIM systeem zorg je ervoor dat verschillende afdelingen binnen een bedrijf samen kunnen werken in een systeem dat voor iedereen goed te beheren en te verwerken is. Denk aan:

 • Sales team: omdat zij up-to-date product data tot hun beschikking hebben.
 • Support team: zij hebben gemakkelijk toegang tot juiste productdata die volledig is.
 • E-commerce/Marketing team: het eenvoudig beheren/aanpassen van product content.
 • De klant (de belangrijkste aandeelhouder): je toont jouw klant de meest up-to-date informatie de compleet is en klopt.

Meer informatie over PIM systemen?

Kortom voldoende reden voor het besluit tot een apart PIM systeem naast je e-commerce omgeving. Wil je graag meer informatie? Lees dan ook onze andere blogpost over PIM systemen of neem contact op via: 088 6000 700 of via info@weprovide.com.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

 • Supersterk in websites, webshops èn apps
 • Ruim 10 jaar online ervaring
 • In-house development, design & marketing
 • Volledige ondersteuning
Neem contact met ons op

VACATURES

Hé jij, toekomstige collega! Laat je horen!

WORD ONZE COLLEGA